torstai 22. elokuuta 2013

Talliviikosta päivää

Välillä täällä Ypäjällä tulee hetki, kun tekisi hirveästi mieli kirjoittaa blogiin pientä postausta tai vähän suurempaakin. Yleensä tämä tunne tulee silloin, kun ei ole mitään saumaa kirjoittaa lähiaikoinakaan (siis muutaman tunnin sisällä) enkä saa koskaan pidettyä ajatuksiani kasassa minuuttia pidempään, joten olen hylännyt päivä toisensa jälkeen kirjoittamisajatukset.

No, voisin nyt ainakin alkuun varmasti yleisimpiin kysymyksiin sanoa jotain mielipidettä maanantaina alkaneesta talliviikosta ja opiskelusta yleensäkin. Alkuunhan tämä on tuntunut ihan lomakodilta, mutta nyt talliviikolla on alkanut tuntua jo ihan koululta.. Lähinnä tuolla meinaan nyt aikaisia herätyksiä, jolloin oikeasti väsyttää niin että saa kamppailla itsensä ylös saamiseksi. Kämpässä on kuitenkin säilynyt ainakin toistaiseksi vielä sopu eikä mitään riitaa ole tullut, ehkä vähän enemmän semmoista puolisarkastista piikittelyä? Nääh, miten vaan mutta sovussa ollaan pysytty ja ainakin iltaisin meno on huimaa kaikkien ollessa ihan liian väsyneitä. Olen aina ollut huono nukkumaan päikkäreitä, joten ainakaan minun kohdallani ei auta. Samaa asiaa ajaa kuitenkin varmaankin kirjan lukeminen ja hei vitsit! Oon lukenut ihan sairaasti nyt täällä ollessa. Paljon enemmän kuin kotona, samoin katsonut telkkua enemmän ja ollut enemmän koneellakin. Tsiisus, mihkä tää koulu oikein vie mua..

Olen ykkös-tallissa, jossa on siis ravureita (Ilkan treenattavia sekä tuntiajoheppoja jne) ja tykkään olla siellä älyttömästi. Meitä siellä on 6, joten hommat sujuu todella nopeaa ja järkytys siirtyessä esim. kolmos-talliin on varmasti huikea.. Ollaan iltatallikin saatu tehtyä 20min. Mitä me sitten oikein tehdään näin yleisesti?

Aamutalli (06.00-07.00) alkaa heinien jaolla, jonka me oppilaat suoritamme aina. Tallimestari jakaa väkirehut aamulla ja päivällä, illalla me oppilaat saadaan tehdä sekin sitten. Tämän jälkeen mennään siivoamaan omat vastuukarsinat ja kurkataan että vastuualueet on asiallisessa kunnossa. Ne on ihan pikkujuttuja, eikä niistä tarvitse mitenkään stressata tai ajatella sen suuremmin niitä. Näin itse asian näen. Jos kaikki on ok, mitataan hepoilta lämmöt aamulla ja aletaan tarhaamaan. Samalla kun päästään aamupalalle, viedään yleensä kaukotarhoihin (me pääasiassa Päivärinteeseen ja Sireeniin). Aamupalan jälkeen voi myös olla vastuualueet ja esimerkiksi tänään viikkosiivous, eli juoma- ja ruokakupit pestiin, etuseinä puhdistettiin sekä pyyhittiin pölyt kaltereista yms. Siihenkään ei kauaa mene, kunhan on tehokas mutta huolellinen.


Päivätalliin (11.30-12.30) pitää tulla kaukohevosten kanssa puoli kahdeksitoista, ei kelpaa että oli tarhoilla silloin tai että lähti kämpiltä hakemaan heppoja silloin. Heppaset saavat heinää ja käytävä lakaistaan. Pudotetaan ehkä heiniä ja/tai haetaan uusi säilöpaali. Ajohepoilta otetaan mahdolliset kuivatusloimet yleensä pois ja kurkataan taas vastuualueet. Lähtiessä viedään taas tarhaan heppoja.

Iltatalliin (17.00-17.30(-18.00)) tullessa on taas hevoset mukana ja homma alkaa heinien jaolla. Tätä seuraa käytävän lakaisu ja vastuualueet voi tsekata jälleen kerran. Itse olen ne ainakin joka tallissa kytännyt, ei ole kuitenkaan mitään voimia kuluttavaa puuhaa katsoa onko se ok ja hoitaa asioita niin, että se varmasti on ok. Lopuksi jaetaan kimpassa vielä rehut ja sanotaan hyvää yötä hepoille. Yleensä myös olen tässä välissä  harjaillut Tihuria.
And then its time to paaaardyyy !! ;D Ei me siis kämpilläkään mitään tähdellistä tehdä, mitä ikinä oikeastaan huvittaakaan. Ei tämä tosiaan ole ihan niin rankkaa kuin ajattelin, mutta kyllähän tässä itsehillintää vaatii hirveästi mennä nukkumaan ajoissa ja järkeäkin täytyy olla päässä edes vähän. Itse täytyy myös siivota, mutta meillä sekin on toiminut toistaiseksi ihan hyvin - kyllä tää kämppä vielä räjähtää!

Mutta adios amigos, tää likka lähtee syömään omnomnom. ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti